YATIRIM DANIŞMANLIK HİZMETLERİ — PAROJE - PROJELERİNİZİ HAYATA GEÇİREN SİSTEM

PAROJE • YATIRIM DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Yeni bir yatırım kararı almak, fırsatları, zorlukları ve tehditleri iyi analiz edebilmek, planladığınız yatırımı doğru kaynak ve imkanlarla finanse edebilmek ya da var olan bir şirketi satın almak, ortak olmak yıllardır sahibi olduğunuz şirketinizi satmak veya alıştığınızdan farklı uygulamaları şirketinizde hayata koymak kolay alınabilen kararlar değildir. Hayatınızın en önemli ve kritik kararlarından birini alırken ihtiyacınız olan her türlü desteği vererek en doğru kararı almanıza yardımcı oluyoruz.

1. Yeni/Sıfırdan Yatırım Projeleri​

Ülkelerin en çok ihtiyaç duyduğu, üretime ve istihdama doğrudan katkı sağlayan bu yatırım türünde; yerli veya yabancı girişimcilerin bir yatırım döngüsünün her aşamasında ihtiyaç duyacakları danışmanlık hizmetleri sunulmaktadır. Örneğin yatırım fırsatlarının ve seçeneklerinin belirlenmesi, yatırım projesinin planlanması, sektör ve ülke raporlarının hazırlanması, fizibilite etüdü yapılması, fabrika yer seçimi, inşaat/mimari projesi, ruhsatı, yapım işleri, hammadde tedariki, üretim planlaması ve makine/teçhizat alımı, kurumsal altyapının oluşturulması, insan kaynakları istihdamı, finansman kaynaklarına erişim, satış ve pazarlama, resmi ve düzenleyici kurumlarla ilişkiler gibi birçok alanda ve aşamada karşılaşılan teknik, mali, hukuki ve yönetsel konularda verilen danışmanlık hizmetleridir.

Bir yatırımcı yatırımının herhangi bir aşaması için destek talebinde bulunabileceği gibi yatırımının tamamı için bir Yatırım Danışmanlığı hizmeti de talep edebilir.

2. Şirket Birleşme ve Satın Alma İşlemleri   

Hali hazırda kurumsal faaliyetlerini sürdüren şirketlerin birleşerek yeni bir şirkete dönüşmeleri veya bir şirketin hisselerinin tamamının veya bir kısmının başka bir şirket tarafından satın alınmasını kapsayan bu yatırım seçeneğinde; yerli ve yabancı yatırımcılara, bulundukları pozisyona göre yani alıcı ve satıcı konumlarına göre farklı danışmalık hizmetleri sunulmaktadır.

2.1. Şirket/Hisse Satış İşlemleri

Bir şirketin hisselerinin tamamının veya bir kısmının satılması söz konusu ise öncelikle yapılacak işlem; şirketin satış sürecine hazırlanması ve satış işleminden maksimum gelir/fayda elde edilmesini sağlamak adına stratejiler geliştirilmesidir. Şirket satış sürecinde; firmanın tanıtıcı dokümanlarının hazırlanması, potansiyel alıcılarla iletişime geçilmesi ve sunumların yapılması, ciddi alıcılarla görüşmelerin başlatılması, gizlilik sözleşmesi, fiyat teklifi, niyet mektubu aşamalarının yönetilmesi, veri odasının hazırlanması ve due diligence sürecinin yönetilmesi, resmi alım/satım sözleşmesinin hazırlanması ve imzalanması, resmi kurumlardan alınması gereken izinlerin ve diğer prosedürün takip edilmesi son olarak satış sonrası iki şirketin uyum ve entegrasyon sürecinin tamamlanmasına yönelik danışmanlık hizmetleri sunulmaktadır.

2.2. Şirket/Hisse Satın Alma İşlemleri

Bir şirketin hisselerinin tamamının veya bir kısmının satın alınması söz konusu ise öncelikle yapılacak işlem; alıcının stratejik hedefini gerçekleştirecek doğru alternatif firmaların belirlenmesi ve mümkün olan en az maliyetle şirket satın alma işlemini tamamlamak adına stratejilerin geliştirilmesidir. Şirket alım sürecinde; hedef firmaların belirlenmesi ve ilk görüşmelerin başlatılması, şirketin maliyet, karlılık, yıllık gelir ve giderleri, tedarik zinciri, pazar payı ve piyasa hakimiyeti, rekabet gücü, insan kaynakları kalitesi, hukuki sorunlarının olup olmadığı, marka ve patentlerinin değeri gibi hususların değerlendirilmesi, şirketin mali değerinin doğru hesaplanması ve due dilegence sürecinin yönetilmesi, taraflar arasındaki müzakere ve pazarlık sürecinin planlanması ve yönetilmesi, resmi alım/satım sözleşmesinin hazırlanması ve imzalanması, resmi kurumlardan alınması gereken izinlerin ve diğer prosedürün takip edilmesi ve son olarak birleşme veya satış sonrası iki şirketin uyum ve entegrasyon sürecinin tamamlanmasına yönelik olarak danışmanlık hizmeti verilmektedir.

2.3. Sektör, İş Fikri ve Firma Takibi ile Ortaklık Taleplerinin Değerlendirilmesi

Yatırımcılar bazen bir bilinçli büyüme stratejisi altında belirlenen alanlarda; sektör ve iş fikirlerinin takibini, ileride hisselerini satın alacakları sektör firmalarının yurt içi ve yurt dışında takibini, start-up firmalarının takibini ve bunlarla beraber kendisine gelen ortaklık taleplerinin kurumsal olarak takip edilerek değerlendirilmesini isteyebilirler. Bu noktada hizmetler de tarafımızca proje bazlı değerlendirilebilmektedir.

3. Şirket/Hisse Değerinin Arttırılması 

Bir şirket yönetim ve/veya hisse sahipleri şirket hisselerini satma veya ortak alma düşüncesinde olmasa dahi Şirket Hisse Değerleri’nin arttırılması için bir   takım işlemler yapmak isteyebilir. Yapılan işlemler şirketin rekabetçiliğine katkı sağlayan ve karlılığını arttıran sonuçlar doğuracaktır. Bu aşamada şirketin işletme dönemindeki herhangi bir sorununa çözüm üretilmesine yönelik yönetim danışmanlığı hizmetleri verilmektedir.

3.1 M&A Hazırlık Programı 

Bu kapsamda şirket; satışı söz konusu olmamasına karşın bir bütün olarak incelenir. Şirketin M&A süreçlerine hazır hale getirilmesine yönelik faaliyetler belirlenir, önerilerde bulunur ve istenilmesi halinde bu faaliyet süreci yerine getirilir ve/veya takip edilir.

3.2. Yatırım ve İşletme Döneminin Belirli Bir Aşamasına Yönelik Faaliyetler 

Yurtiçinde veya yurtdışında yatırım yapmak isteyen veya işletme döneminde olan firmalara talep etmeleri halinde bir yatırım döngüsünün herhangi bir aşaması ile ilgili olarak sunduğumuz danışmanlık hizmetleridir. Örneğin sektörel maliyet ve karlılık analizleri, fizibilite etütleri, bir şirketin mali değerinin tespiti, due diligence sürecinin yönetimi gibi ihtiyaç duyulan münhasır aşamalara yönelik olarak verilen hizmetlerdir.

Ayrıca günümüzde rekabet her geçen gün artmakta ve mevcut rekabet şartlarına küresel krizler eklenmektedir. Bu durumda şirketin rekabetçiliğini arttırmaya yönelik birtakım faaliyetlerin icra edilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda firmanın talebi ve/veya firmamızca belirlenen bir konuda proje bazlı Yönetim Danışmanlığı hizmetleri verilebilir.

Bazen yatırım ve yönetim danışmanlığı hizmetleri birbirini tamamlayan ve aynı anda yürütülen süreçler olarak karşımıza çıkar. Bu durumda firmaların durumuna özel faaliyet ve hizmet reçeteleri tarafımızca hazırlanır. 

4. Birleşme veya Satın Alma Sonrası Dönem

İki şirketin uyum ve entegrasyon sürecinin tamamlanmasının ardında, bir durum tespit ve ihtiyaç analizi ile bundan sonrası için atılması gereken adımların, alınacak tedbirlerin ve yapılacak değişikliklerin gerçekleştirilmesine yönelik olarak verilen danışmanlık hizmetidir. Örneğin; üst düzey yönetimin yapısının ve anlayışının yeniden belirlenmesi, üretim maliyetlerin gözden geçirilerek üretim süreçlerinin daha verimli hale dönüştürülmesi, AR&GE ve inovasyon stratejilerinin belirlenmesi, yeni ürünler ve üretim hatları geliştirilmesi, müşteri memnuniyetinin ve satış hacminin artırılması, insan kaynakları politikalarının iyileştirilmesi, yeni yatırım kararları alınması, bu yatırımların finansmanı, devlet destek ve teşvik fırsatları gibi birçok başlıkta sunduğumuz hizmetlerdir.